Govornici

7. TEDxNKPPBjelovar, 31. srpnja 2020.

Marijana Dragičević

Arheologija osobno

Marijana Dragičević je arheologinja
i povjesničarka.

Svi znamo tko i što nam prvo padne na pamet kad je riječ o arheologiji; Indiana Jones,
Lara Croft, dinosauri i izgubljena civilizacija Atlantide. Najjednostavnije rečeno,
arheologija je znanstvena disciplina koja proučava materijalne ostatke ljudske aktivnosti.

U ovom govoru ćemo saznati…
…što je arheologija, upoznati se sa zavičajnom arheologijom bjelovarsko-bilogorskog
područja i najreprezentativnijim lokalitetima i predmetima iz prapovijesnog, antičkog i
srednjovjekovnog razdoblja.

Nikolina Sudarević

Vježbanje i zdrava prehrana se vole

Nikolina Sudarević nakon skoro 15 godina rada u fitness industriji otvara Vita Olimpica centar u kojem objedinjuje nutricionističko savjetovanje, pripremu zdravih obroka za van te različite vrste treninga za sve dobne skupine.

Matematika je jednostavna – kako bismo smršavili, moramo unositi manje kalorija nego što ih potrošimo tijekom dana, i obrnuto. 

Nikolina će vam pomoći da probudite maštu, poigrate se pripremajući obroke, budete fizički aktivni kroz tjedan te dođete do željenih rezultata.

Ivan Ožegović

O glumi i ostalim prirodnim nepogodama

Ivan Ožegović je diplomirao glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Najširoj publici je poznat kao Davorin Bogović u seriji „Crno-bijeli svijet“, a neki od projekata koji su ga afirmirali su višestruko nagrađivani film „Broj 55“, serija „Počivali u miru“, dvije predstave u HNK Zagreb sa svjetski poznatim redateljem Tomaž Pandurom „Medeja“ i „Michelangelo“, te strani filmovi kao što su „Winnetou 3“ i  „Guardian angel“. Imao je priliku glumiti u projektima oscarovca Danisa Tanovića i nominiranog za oscara Uli Edela.

U govoru će se baviti drukčijim pogledom na glumu od onog kakvog prikazuju mediji. Pokušat će pristupiti govorenju o glumi sa strane činjenica i pojasniti egzaktne parametre po kojima se može ocijeniti gluma. Također će se osvrnuti na korisne aspekte koji se otvaraju bavljenjem glumom i općenito kazališnom, odnosno filmskom umjetnošću. 

Koliko nas shvaćanje glume i dramske umjetnosti može podučiti trikovima za lakši prolazak kroz životne (ne)zgode? Što smo oduvijek preskočili vidjeti gledajući filmove? Kako tragične životne situacije obrnuti u komične?

Adela Mihoković

Više od knjižare - prostor knjiga, priča i druženja

Adela Mihoković je vlasnica knjižare Knjigica u Bjelovaru.


Ona će govoriti o tome kako ljubav prema knjizi pretočiti u uspješan posao i odgovorit će nam na pitanje može li se živjeti od prodaje knjiga. Ispričat će nam o količini truda, volje i slobodnog vremena koje je uložila u vođenje knjižare i što znači postati prepoznatljiv u svom gradu.

Alida Sokolović

Tradicijsko glazbalo, zašto ne?

Alida Sokolović je etnomuzikologinja. Govorit će o tradicijskoj glazbi koja je danas u vrlo nezavidnom položaju u glazbenim školama jer nije dio svakodnevnog života učenika.

Projekt “Naše nove dude” (2013.-2020.)  ispitao je jesu li učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru spremni suočiti se s izazovima svirke na tradicijskom glazbalu te je li moguće pronaći suvremene kontekste za svirku na dudama.

Petar Klinac i Nikola Mamić

Imat ćemo priliku poslušati, u sklopu govora Alide Sokolović, izvedbe učenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

Dude će svirati Petar Klinac, a prolog iz glazbenog igrokaza ”O dudama i drugim nečistim silama” izvest će Nikola Mamić.