2022.

Govornici

9. TEDxNKPPBjelovar, 13. svibnja 2022.

Darko Podravec

Od fotografiranja do zaštite ptica od krivolova

Darko Podravec rođen je 1977. u Bjelovaru, inženjer elektrotehnike, fotograf i ljubitelj prirode. Od 2007. član je Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka, a od 2017.  i udruge BIOM iz Zagreba. Kao član udruga sudjeluje u  volonterskim akcijama popularizacije prirode, prebrojavanju ptica unutar stručnih monitoringa ptica močvarica, čestih vrsta ptica poljoprivrednih staništa i drugo.

“Ako želimo očuvati opstanak ljudi, moramo osigurati opstanak prirode. Svi znaju koliko je naš opstanak ovisan o svakom od mnogobrojnih kotačića koji pokreću prirodne ekosustave. Što ljudi u svakodnevnom životu mogu učiniti da bi zaštitili prirodu? Učiti, istraživati, informirati se i povećavati vidljivost prirodnih ljepota kojima smo okruženi.”

Josip Herman

Djeca u folkloru, folklor u djeci

Josip Herman rođen je 1994. godine u Bjelovaru i zaposlen u Dječjem vrtiću „Osmijeh“ kao odgojitelj. Voditelj je dječjeg folklora u dva kulturno umjetnička društva (Češka obec Bjelovar i HORKUD „Golub“) i nastoji svoje znanje i ljubav prema folkloru i tradiciji što uspješnije prenijeti djeci.

Folklor kao fizička aktivnost predstavlja sklop složenih i isprepletenih aktivnosti koje kod izvođača potiču razvoj  motoričkih sposobnosti kao što su ravnoteža i koordinacija. Potiče  razvoj vokalnih i glazbenih sposobnosti što veliki razvojni potencijal za djecu bilo kojeg uzrasta. U govoru će upoznati slušatelje koje sve prednosti folklor ima kao aktivnost i kako ga približiti djeci na njima primjeren način.

Dora Šušković Stipanović

Što stvarno želiš?

Dora Šušković Stipanović rođena je 1993. godine u Zagrebu. Njezin je svijet, od rođenja, bio kazalište. Međutim, nakon završene klasične gimnazije, studirala je filozofiju, fonetiku i fizioterapiju te se pripremala za prijemni ispit iz dramaturgije. Istovremeno je volontirala, radila i educirala se najviše u smjeru (re)habilitacije djece s poremećajima iz spektra autizma. Jedina u Hrvatskoj provodi QiGong senzornu masažu za djecu iz spektra.

Prije 2 godine, konačno se počela voditi vlastitom, unutarnjom istinom te je odlučila ne završiti fakultet. Kupila je 16 godina star kombi, preuredila ga u kamper i preselila u Dalmaciju sa svojom labradoricom Polly. Otvorila je YouTube kanal i Instagram “Van Life Croatia” na kojem dijeli avanture sa svojih putovanja, ali i promišljanja o osobnom rastu i razvoju. Trenutno radi kao video montažer, uživa u samoći uz more i traži odgovor na pitanje: “Što stvarno želi?”

 

Alenka Rogić

Kako pretvoriti ideju u stvarnost

Alenka Rogić je projekt manager u Bjelovarskom centru za razvoj civilnoga društva. Nakon završenog diplomskog studija ekonomije, smjera poduzetništvo ima stalnu potrebu nešto stvarati, razvijati nove priče, poticati ljude u otkrivanju strasti koje ih pokreću i pomoći im kako ih pretvoriti u posao. Posljednjih nekoliko godina aktivna je u organizacijama civilnog društva. Idejni je začetnik i voditelj coworking prostora Inkubator ideja.

Svi imamo ideje, veće ili manje, o nečemu što želimo napraviti, čime se želimo baviti. Međutim tek nekolicina uspije pretvoriti te ideje u stvarnost. Zašto je to tako? U govoru ćemo dobiti odgovor na to pitanje kao i formulu po kojoj ideje iz svijeta mašte možemo ostvariti  u stvarnom svijetu.