Govornici

8. TEDxNKPPBjelovar, 9. srpnja 2021.

Daniel Babić

Od kućnog varenja piva do pivovare i branda

Daniel Babić, po zanimanju strojarski tehničar, napušta dobar posao u IT-u i upušta se u proizvodnju piva i stvaranja branda za kojeg zna cijela Hrvatska.

Ponekad se stvari trebaju posložiti da bi od hobija, onoga što volite, napravili posao i stvorili brand. Potrebno je uložiti puno truda i rada, ali bar ćete raditi ono što volite, stvarati, uživati…

Sandra Cerjanec

Kako mi je jedan konj odredio životni put!

Sandra Cerjanec je inžinjerka agronomije. Bavi se konjima otkad zna za sebe. Već 18 godina uspješno vodi Kasački klub Bjelovar.

Kako bi konjički sport i konje približila što većem broju ljudi, Sandra je pokrenula cijeli niz zanimljivih projekata.

U današnje vrijeme urbanizacije i  digitalizacije ljudi sve više imaju potrebu vratiti se prirodi. Zato i želi da njezin klub bude i ostane „zelena oaza“ grada.

Život s konjima, iako ponekad vrlo težak, predivan je i ispunjujuć. Konji su vrlo slični ljudima, stoga s njima treba graditi partnerski  odnos pun ljubavi i uvažavanja.

Svoje znanje i ljubav prema konjima i konjičkom sportu želi prenijeti na druge, ali i od toga izgraditi posao u kojem će istinski uživati. 

Ante Javor

Percepcija svijeta u mozgu i računalu

Ante Javor je predavač na studiju računarstva Veleučilišta u Bjelovaru. Voli istraživati teme unutar računalnih znanosti, posebice računalni vid.

Percepcija svijeta kroz ljudske oči i kroz kameru računala bitno se razlikuju. Računalni vid u današnje vrijeme ima sve važniju ulogu u industriji i svakodnevnom životu.

Kroz ovaj govor upoznati ćemo što je to računalni vid, kako se razlikuje od ljudskog vida i kako se koristi u autonomnim sustavima.

Anamarija Prgomet

Kako i ti možeš živjeti bez otpada

Anamarija Prgomet je pionirka Zero waste lifestyle-a u Hrvatskoj. Studirala je modni dizajn i kostimografiju na Tekstilno – tehnološkom fakultetu.

Još je kao dijete osjećala da za sebe želi kreirati održivi sistem u kojem može prakticirati filozofije za koje osjeća da ih je vrijedno živjeti.  Nakon dugogodišnjeg vegetarijanstva postaje veganka, a veganstvo ju dovodi do minimalizma i života bez otpada.

Strastvena sakupljačica antikviteta, starih knjiga i šešira s buvljaka je shvatila da ne posjeduje te predmete nego oni nju. Zasitila se svega što ju okružuje i shvatila da ne želi ignorirati činjenicu da otpad završava na odlagalištu. Stoga, oduševljena idejom zero waste-a, preko noći kreće živjeti bez otpada i pokreće inicijativu Zero Waste Croatia sa željom da svoju okolinu inspirira na takav životni stil.

Sanja Smolčić

Pandemija COVID-19

Sanja Smolčić je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Nakon pripravničkog liječničkog staža radi u Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i 2010.  godine stječe naziv specijalist epidemiologije. Od 2011. voditeljica je službe za epidemiologiju Bjelovar, Čazma i Grubišno Polje.

Govorit će o utjecaju pandemije na promjene u društvu. Osvrnut će se na razvoj medicine, a time i epidemioloških alata kroz povijest za borbu protiv pandemija. Prikazat će najveće pandemije na svijetu i usporediti ih s pandemijom bolesti COVID-19.